maandag 21 september 2020

Maandag 21 september. Tochtje door het Zuid-Limburgse land.

Vanmorgen bleek dat als je wilt douchen er munten gekocht moeten worden à 50 ct. Die hadden we niet dus wassen bij de kraan want de eigenaar was er niet. Het blijft een aparte camping. Vanmiddag hebben we een autoritje gemaakt door het fraaie Zuid-Limburgse land. Soms waan je je op de Veluwe als je al die bejaarden (zei opa) op hun elektrische fietsen ziet peddelen. Niet ver van onze camping ligt Houthem met de prachtige abdijkerk die in de jaren tachtig van de vorige eeuw bijna gesloopt was!! Het is een geweldig mooie en kleurrijke kerk die doet denken aan kerken in oostenrijk en Zuid-Duitsland. Aan de heilige Gerlach is een mooie tombe gewijd en zijn gebeente ligt ervoor in een reliekschrijn.

Via Valkenburg (waar volgens mij steeds meer oude huizen verdwijnen en vervangen worden door nieuwbouw) reden we door Wijlre uiteindelijk naar Kerkrade. In Wijlre gingen we vroeger met onze ouders in pension bij de fam. Canisius. Het huis staat er nog daar tegenover de Brand's bierbrouwerij. Grenzend aan Duitsland ligt de Abdij van Rolduc in Kerkrade. De Romaanse kerk is schitterend. Het Klais-orgel uit 1932 was één van de eerste elektrische orgels van ons land. In Herzogenrath nog even een Bratwurst genuttigd bij een Turks (!) restaurant. Nou ja bij ons haal je tegenwoordig ook kroketten en patat bij de Chinees.

Houthem

Houthem v.m. Stiftkerk

Reliekschrijn en tombe van St. Gerlach.

Houthem

Abdij van Rolduc

Roldus Hoogkoor

Kerk van Rolduc met Klais-orgel

Rolduc Crypte

Herzogenrath. Ankie op terras

Ankie met haar Bratwurst


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vrijdag 25 september. Naar huis.

 Vanmorgen om precies 8.30 vertrokken we uit Heerde. Om 10 uur waren we bij de stalling op de Hemrik. Hier de fietsen er af gehaald en de ta...